Smitspaviljoen

Geschiedenis

Giethoorn, ook wel Venetië van het Noorden genoemd, dankt haar naam aan de Flagellanten, die als monniken in het Fransiscanenklooster trokken dat in een gehucht in Giethoorn-Noord stond. Zij vonden veel geitenhoorns die door de stormvloed van 1170 vanuit de Zuiderzee omgekomen waren. Zij noemden de nederzetting dan ook Geytenhorn, later werd dat Geythorn, en dankzij het dialect is het Giethoorn geworden. De geitenhoorn is ook terug te vinden in de vlag van Giethoorn.

Door de vervening ontstonden rond Giethoorn uitgestrekte meren zoals de Bovenwijde. Bijzonder van deze meren is dat het water er vaak niet meer dan een meter diep is. Het Gieterse Meer tussen Giethoorn en Blokzijl is het enige meer in de regio dat niet door vervening, maar in de ijstijd is ontstaan. Giethoorn was tot 1973 een zelfstandige gemeente. Giethoorn ging toen samen met Wanneperveen, Blokzijl en Vollenhove deel uitmaken van de gemeente Brederwiede. Per 1 januari 2001 is Brederwiede samen met voormalige gemeenten Steenwijk en IJsselham opgegaan in de nieuwe gemeente Steenwijkerland.

Vroeger hadden de belangrijkste dorpelingen, zoals de dokter en de burgemeester, de grootste en meest opvallendste woningen. Het pand van 't Vonder was daar één van; dit was de vroegere dokterswoning. Bijzonder aan dit pand is dat dit het enige pand is in Giethoorn met een trapgevel. Dit was om het aanzien van de dokterswoning te vergroten.

In april 1985 is het pand officieel in gebruik genomen als horecapand. Na de nodige verbouwingen is het bedrijf begonnen als Koffieshop 't Vonder, onderdeel van de firma Smit's Paviljoen. In de winter van 1991/1992 is een groot deel van de keuken verbouwd. Hierdoor ontstond meer werk- en opslagruimte. In de winter van 1997/1998 is er een serre gebouwd. Een stuk van het open terras is hiervoor opgegeven om een overdekt terras te realiseren.